De ce eu si un asemenea blog "neprofesionist"? Pentru ca este adresat celei care la fel ca si mine nu are timp de gatit, nu gaseste o reala placere in a bucatari decat cateodata, dar care are o familie. Nu veti gasi gramaje exacte sau expunerea pretentioasa si specifica a modului de gatit din cartea de bucate, dar veti gasi retete simple si gustoase, multe cu specific mediteranean-italian si poate voi gasi si eu raspunsul la intrebarea " Si oare azi ce sa mai gatesc?":)
Search This Blog
Tuesday, January 24, 2012
Friptura de pui (iepure) "alla ligure"
Dupa cum spune si titlul reteta se poate face cu carne de pui/pulpe (cum o fac eu de obicei) sau cu carne de iepure (ca in reteta originala doar ca noi nu mancam carne de iepure). Reteta este de provenienta din regiunea Liguria - Italia unde carnea de iepure este la mare trecere iar rozmarinul care nu poate lipsi din aceasta reteta este o alta componenta de baza a bucatariei mediteraneene.
Variante ale acestei retete sunt mai multe, unele nu au rosii, altele au si putina ceapa care se caleste si mai apoi totul se executa intr-o tigaie pe foc, cea prezentata de mine este si mai dietetica si mai usor de facut, in timpul asta ai timp berechet sa faci orice altceva doresti.
Ai nevoie de:
- pulpe (de obicei) de pui - cate incap intr-o tava cu margini inalte
- rosii - de preferat cele mici, tip cherry , unele lasate intregi altele taiate in 2 - aprox. 10-12 buc
- dar merg si cele mari taiate in bucati nu prea mici
- masline -nu are importanta culoarea sau daca au sambure sau nu (vorba aceea dupa gust:) - 10-15 buc.
- muguri de pin - aprox. 1 pumn (oricum din abundenta)
- rozmarin (ramurici sau uscat - de preferat daca ai ramuri), origano, sare si piper
- 1 pahar de vin rosu (de preferinta)
- folie de aluminiu (hahaha o scriu si asta chiar daca nu este un ingredient al mancarii...dar ca sa stie omul de ce are nevoie sau ma rog...femeia:) tava nu o mai scriu, chiar se presupune ca o avem in casa::::)))))
Cum faci?
Intr-o tava cu margini inalte pui o folie pt. cuptor/"carta forno" (wow, m-am ars, nu stiu cum sa-i spun in romaneste, tipul acela de hartie care se pune pe fundul tavii pt. a nu se lipi mancarea de tava si implicit o comoditate f mare la spalat:) daca nu ai o ungi cu f f putin ulei si pui carnea. Dispersat printre bucatile de pulpe de pui se pun pe rand: rosiile (unele mici intregi asa ca de decor mai mult, si multe taiate), maslinele, mugurii de pin, rozmarinul - mici ramurele daca ai, daca nu e bun si cel uscat dar conform gustului romanesc nu prea mult dar cu siguranta sa nu lipseasca. Sarea ( sau condiment tip vegeta), piperul dupa preferinta si paharul cu vin rosu la care mai poti adauga putina apa.
Totul se acopera cat mai ermetic cu putinta cu o folie de aluminiu si se pune la cuptor , cel electric 200-220°, pentru 45 min dupa care se descopera tava si se mai lasa putin sa se rumeneasca, atentie insa sa nu se usuce, deci o mai stropiti cu lichidul din tava pana va convine cat s-a rumenit (aprox. 10-15 min)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment